Elite

Gimle best i thriller

Det var Gimle Basket som var best i toppoppgjøret mot Frøya Basket. Det så ut som at Gimle skulle ta en enkel seier, men endte med enorm spenning og elektrisk stemning i Gimlehallen.

Frederik Gnatt

Av

October 20, 2022

Morten Osland har nettopp scoret to veldig viktige poeng. Foto: Nicholas Noreng

Før kampen var det tre lag som var ubeseiret i BLNO. Gimle, Frøya og Kongsberg Miners. Etter onsdagens dramatiske seier i Gimlehallen er det nå kun Gimle Basket og Kongsberg Miners som står med 0 i tapsprotokollen. Søndag møtes de to gigantene til storkamp i Kongsberg.

Kampen startet enormt bra for Gimle. Etter en periode hadde hjemmelaget scoret hele 33 poeng. Og det fortsatte bra i den andre perioden. Trepoenger på trepoenger satt fra Gimlespillerne. Jørgen Odfjell, Morten Osland, Mikkel Kolstad, Reidar Greve, Milovan Savic og Espen Fjærestad scoret alle trepoengere i første halvdel. Og til pause ledet Gimle med 22 poeng.

Det så med andre ord veldig, veldig lovende ut for Gimle. Men i andre halvdel snudde kampen totalt. Frøya Basket kom ut voldsomt aggressivt, og Gimleguttene litt mer passive. Der både bevegelse med og uten ball var formidabel i de to første periodene ble det mer stillestående i den tredje. Hjalp gjorde det heller ikke at Jørgen Odfjell ble sittende hele siste halvdel, landslagsspilleren hadde fått en føling med strekk i den andre perioden.

Vondt ble til verre da Milovan Savic også ble kastet ut av kampen av en overivrig dommer. Milovan Savic har vunnet MVP i BLNO, blitt kåret til "årets forsvarsspiller" i BLNO og i forrige sesong ble han kåret til "Finalenes mest verdifulle spiller". Savic er en spiller som opptrer med profesjonalitet og sportslighet som både Gimle og BLNO tjener på. En spiller som både trenere og spillere i BLNO har den største respekt for. Da er det mange i Gimlehallen som reagerer på den mangel på respekt Milovan fikk i onsdagens toppkamp. I angrep var han nesten fritt vilt for forsvarere. Og i forsvar fikk han flere meget tvilsomme avgjørelser mot seg, ikke vanskelig å forstå at veteranen ble frustrert. I stedet for å ta ut sin frustrasjon på dommer som blåste den tvilsomme 4. feilen på Milovan løp han vekk fra situasjonen. Og roet seg fort ned. Likevel valgte altså dommer å gi en teknisk feil, noe som resulterte i den femte feilen og at kampen dermed var over for Milovan i tredje periode. Helt uvirkelig for de rundt 400 tilskuerne i Gimlehallen.

Da Milovan ble utvist hadde Frøya kuttet ledelsen til Gimle til ni poeng. I nesten halvannen periode måtte altså Gimle klare seg uten lagets to største spillere og to av stjernene på laget. Da Milovan ble utvist ble Enzo Petroncini-Digranes kastet inn ilden mot Frøya store, sterke spillere. Og 17-åringen gjorde en formidabel jobb. Enzo kriget og kjempet før han også ble utvist med fem feil. Om unggutten var nervøs kunne man ikke se det nevneverdig.
- Det jeg tenkte var: Dette kan bli skikkelig tøft, men ikke umulig, forteller Enzo etter kampen. Og om hvordan han følte på presset og hvordan det var å spille svarer han enkelt:
- Jeg følte virkelig presset, men det var også utrolig gøyt å spille

En som tydelig lot seg imponere av Enzo var Milovan Savic.

Også trener Audun Eskeland var fornøyd med ungutten som spiller i Gimle med parallell tillatelse fra Ytrebygda.
- Det var fint å se Enzo få den erfaringen i dag, forteller Gimletreneren.

Ellers så var Audun både fornøyd, og frustrert, etter onsdagens oppgjør.
- Det blir litt en tale of two halves. Vi er på og spiller vakker basket i to perioder. Samtidig spilte Frøya litt svakt defensivt i den første. Vi visste at de skulle komme ut sterkere i tredje, så det er litt snodig at vi ikke spilte med det trykket vi ble enige om. Det hjelper selvfølgelig ikke at Milovan sendes ut etter et par uforståelige situasjoner, så det gjorde ting litt vanskelig, sammen med at jeg helst skulle sett Jørgen på banen hele kampen.

For med Milovan og Jørgen ute var det andre som måtte stå frem. Heldigvis har Gimle flere som er kapable til å gjøre nettopp det.
Mikkel Kolstad ble toppscorer med 26 poeng, mens Espen Fjærestad noterte seg for 21. Reidar Greve og Kristoffer Gjerde Sætren jobbet iherdig i forsvar og Morten Osland scoret flere avgjørende poeng for Gimle.

Gimle klarte hele tiden å holde seg de nødvendige poengene foran og vant 92 - 86. Og det med en helt enorm stemning på tribunen. Energien fra publikum kan det ikke være mange idrettsarrangementer som kan måle seg med i norsk idrett. Noe som ble veldig synlig da seieren var et faktum og flere av fansen løp ut for å feire med Gimleheltene sine.

Nå er det to bortehelger som venter på Gimlegutta. Førstkommende helg venter Centrum på lørdag og en skikkelig toppkamp mot Kongsberg på søndag. Neste helg skal laget til Trondheim for å spille to kamper mot Nidaros Jets. Alle bortekamper kan sees på TV 2 Play.

Neste hjemmekamp er 6. november mot Asker Aliens. Vi håper alle som var på kampen mot Frøya kommer der for å lage den samme enorme stemningen.