Junior

Møt Henrikas Sienogalis - denne ukens Gimlespiller

Denne ukens Gimlespiller har store drømmer og høye ambisjoner innen basketball. Med hardt arbeid og stå på vilje skal han nå disse, mens han smiler under hele reisen.

Frederik Gnatt

Av

Frederik Gnatt

December 19, 2020

Med smilet på lur er Henrikas Sienogalis en av Gimles mest treningsvillige spillere.
Med smilet på lur er Henrikas Sienogalis en av Gimles mest treningsvillige spillere.

Henrikas Sienogalis er 15 år og spiller for Gimles U16-lag.

Han spilte fotball tidligere, men da han begynte med basketball som 13-åring var det kun det som var interessant. I løpet av bare to og et halvt år har Henrikas gått fra å være nybegynner, til å bli en av de viktigste spillerne på laget. I høst var han også med på landslagssamling i årsklassen. Og kanskje ikke så rart, basketball er nesten i blodet i Henrikas.

Flyttet til Norge som barn
Som 6-åring flyttet familien fra Kaunas i Litauen til Norge. Henrikas forteller oss at det er veldig mange fordeler med å bo i Norge, livet er lettere her og han snakker velferdssamfunnet, skolegang og helsetjenester som positivt med sitt nye hjemland.

Resten av familien til Henrikas bor fortsatt i Litauen og hver sommer reiser han og familien på besøk. Og da blir det bare mer og mer tydelig at det alltid var basketballspiller han skulle bli.
- Basketball er jo som en religion i Litauen. De elsker å spille og se på basket. De lever for det. I Litauen er det flere gode lag som spiller på veldig høyt nivå i Europa.

Drømmen er å spille proff for Zalgiris
Og nettopp det er det som er drømmen til Henrikas, å spille Euroleague. Og enda mer bestemt, å spille Euroleague for Zalgiris Kaunas. Henrikas sperrer opp øynene litt når jeg forteller om Torgeir Bryn som blant annet spilte for Zalgiris.

Hver sommer er Henrikas med på en stor basktballcamp i hovedstaden Vilnius. Der kommer det spillere fra hele Europa .

I kun sin tredje sesong har altså Henrikas hatt en meget god utvikling, han vet godt hva som må til for at han skal nå sine høye mål.
- Jeg må trene masse. I dag trener jeg med U16 og U19. I tillegg trener jeg en del på egenhånd, særlig med Nati fra U16-laget.

Klar plan
Han har også veien planen klar for sitt store mål.
- Jeg må prøve å bli sett. Første målet er BLNO-laget til Gimle. Så vil jeg spille enten college, eller dra rett til Litauen og prøve meg der.

Når man snakker med folk i Gimle om Henrikas er det veldig ofte smilet som blir nevnt først. Henrikas er en veldig positiv gutt, som alltid har et smil på lager. Det kommer også frem når han får spørsmål om hva hans styrker er.

- Trepoengsskyting. Og er jeg ganske aggressiv og kan ganske ofte være ganske dominerende på banen, forteller han oss - med et lurt smil.
- Men jeg må bli bedre i forsvar. Sliding og sånt. Jeg tenker alltid på det når jeg er på trening, fortsetter han.

Undertegnede er treneren til Henrikas på U16-laget, mens han har Audun Eskeland som trener for U19-laget. Audun har også stor tro på 15-åringen.
- Henrikas er en av de mest treningsvillige spillerne i Gimle. Han er uredd og alltid med et smil på lur, nesten uavhengig av hva du sender han gjennom. Henrikas har forbedret seg masse den siste tiden, og hvis han i tillegg lærer seg å spille forsvar og bevege kroppen som en atlet kan han komme langt, kommer det fra klubbens hovedtrener.

Ekte kjærlighet
Hva det er med basketball som har gjort han så oppslukt har ikke Henrikas et helt klart svar på.
- Det er bare så gøy. Jeg elsker det. Jeg koser meg alltid når jeg spiller. Også er jeg veldig glad i å trene. Både skyting og løping. Samme hva det er, så liker jeg å trene.

Henrikas forteller oss også at Gimles BLNO-lag har vært og er utrolig viktig for han og en av de tingene han liker best med Gimle Basket.
- Det hjelper oss yngre så mye å se på BLNO-spillerne. Både hvordan de trener og er seriøse, og å se på kampene når vi kan lære masse av hvordan de beveger seg og hva de gjør. At de gjør det så bra er også gøy. Også hjelper de oss når de ser oss i hallen. Forteller oss litt hva vi bør trene på og hvordan vi skal gjøre det. Det er utrolig motiverende.

Chavares "Chip" Flanigan er favoritten, han har også vært med på noen U16-treninger og hjulpet guttene med forsvarsteknikk.

NM er årets store mål
Årets sesong har så langt vært en vanskelig en. Henrikas er veldig lei seg for at han og laget ikke har fått spilt mange kamper. Men han satser på det blir mye kamper etter nyttår og har klare mål for laget sitt.
- Vi vil vinne regionsmesterskapet her i Bergen, og vi vil kvalifisere oss til U16-NM.

Der de aller fleste basketungdommer i Norge har et eller annet NBA-lag som favorittlag er det ikke til om hva som er Henrikas sitt. Det er Zalgiris Kaunas. Favorittspillerne er Luka Doncic og Domantas Sabonis.

Kommer han i trøbbel med Audun?
På spørsmål om han har hørt om Sarunas Jasikevicius utbryter Henrikas at han selvfølgelig har det. Det er jo verdens beste trener. Så kommer det litt lure smilet frem igjen: 
- Oh shit. Audun kommer til å drepe meg, sier han og ler.

Henrikas har som nevnt Audun som trener for U19-laget. Og har bare lovord om Audun. 

- Han er kjempeflink. Han er ganske streng og finner seg ikke i at vi ikke gjør ting skikkelig. Jeg digger det. Jeg liker veldig godt at han stiller høye krav til oss.

Vi gleder oss til å følge Henrikas i årene som kommer. Og er helt sikker på at med den innstillingen kommer vi til å fortsette å se god utvikling. Det er han også.
- Dere kommer til å se meg i BLNO om to år. Det kan du skrive helt slutt, forteller Henrikas.

Les Neste

Ditt ønske om nyhetsbrev er registrert.
Oops! Noe gikk galt. Er epostadressen din rett?