Elite

Norgesmestere 2022

I en thriller av en basketballkamp i Nadderudhallen ble Gimle Basket kronet til Norgesmestere i 2022. Avgjørelsen kom først i kampens siste sekund.

Frederik Gnatt

Av

May 4, 2022

Norgesmestere i basketball 2022. Gimle Basket

Gullet kom hem, vi hentet "den der pokalen".

Det var en ny fantastisk spennende kamp i Nadderudhallen mandag. Premissene var klare, med Gimleseier var Gimle Basket Norgesmestere, vant Bærum ville lagene møtes igjen torsdag i Bergen.

Og kampen var spennende helt til siste sekund, da Bryan Coleman fikk tak i ballen etter et bomskudd fra Stian Mjøs. Først da var det over, først da var det klart at Kongepokalen endelig skulle bli med hjem til Bergen.

For det var Bærum som startet best, selv om de aldri klarte å stikke av. Men etter å ha slitt med å holde følge, og fått nesten alt av dommeravgjørelser mot seg i første halvdel, var det smått sjokkerende å se opp på tavlen i pausen at Gimle ledet med to poeng. Da hadde Milovan sendt Gimle foran med et trepoengsskudd fra midtbanen idet tiden for andre periode gikk ut.

Men i tredje periode var det ikke mye som ville seg for Gimle. Gode skudd som spratt ut, lay uper som rulla rundt - og ut og før den siste periode var det Bærum som ledet 60 - 57.

Ingen av lagene klarte å riste av seg motstanderen og for publikum i Nadderudhallen begynte det å bli mer og mer klart at dette ville gå helt til ned til slutten av kampen.

På stillingen 71- 71 i fjerde periode med i underkant av ett minutt igjen av kampen sto to av lagets stjerner frem, på hver sin karakteristiske måte.

Lars Espe fikk en screen av Milovan Savic, med NM-tittelen innen rekkevidde, så velger å Lars å kaste en "alley oop" (flyver) til sin lagkamerat. Det er den kreative Lars Espe. Og Milovan la den i kurven. Hoppet opp, snudde seg i luften og la ballen enkelt via platen for to poeng. Det er den stødige Milovan Savic.

Stian Mjøs hadde to gode muligheter til å utligne, men da det andre skuddet bommet måtte Bærum feile for å stoppe klokken.

Med 8 sekunder igjen på klokken ledet Gimle med to poeng, og Milovan skulle frem for å skyte straffer. To straffer ville nærmest avgjøre kampen, trodde vi.
- Det var et spesielt øyeblikk. Da jeg gikk frem mot straffen på slutten der så tenkte jeg ikke på publikum, jeg hørte ikke at de buet eller noe. Alt jeg tenkte på var hvor heldig jeg var. Alle som spiller basketball har vært i en tom hall og hatt denne følelsen. Da vi var 14 år, så sto vi der og så for oss at vi måtte avgjøre finalen. Det presset jeg klarte å lure meg til å ha som 14 var mye større enn hva jeg følte på mandag. Nå koste jeg meg med øyeblikket. Som jeg har trent på så utrolig mange ganger.

Stian Mjøs forsøkte å skape ny spenning med et treff fra trepoenger, men da den andre ble litt lang og Bryan Coleman fikk tak i returen var kampen over. Gimle er Norgesmestere.

Finalens MVP ble Milovan Savic.

Det er nok ingen som vil klage over Milovans MVP-kåring. Han er, som trener Audun Eskeland sier, pappaen på laget. I tillegg avgjorde han på mange måter den avgjørende finalen.

Men det sagt, hele finaleserien viser hva slags lag vi har hatt gleden av å se i disse kampene. Hvordan det alltid er flere som preger kamper. Og på mange forskjellige måter.

Det har vært utrolig gøy å følge dette laget i år, selv med alle utfordringene som også har vært der. Gratulerer så mye med gullet til spillerene og trener Audun Eskeland. Dette har dere fortjent så til de grader.

Så må vi takke alle dere som er med å gjøre dette mulig. Som stiller opp i sekretariat, i kiosk, til å ta streamen for Firi-kampene, til å hjelpe med rigg og alt annet som skal gjøres. Tusen takk, vi hadde ikke vunnet denne uten dere heller.

Og det gjelder også i største grad til våre sponsorer og støttespillere. Vi er utrolig takknemlige for støtten dere gir oss. Vi vet at vi ikke hadde vært her uten dere.